WIZYTA W MAROKAŃSKIEJ KUCHNI CZ. 2 – DOMOWY HUMMUS

Hummus, wegański dodatek, który ostatnimi czasy bije w Polsce rekordy popularności…Dostać go można w każdym supermarkecie, są też (w Krakowie na przykład bistro Hamsa lub Amamamusi) miejsca, gdzie można usiąść i hummus zostanie podany jako jedna z głównych atrakcji w menu.

W Maroku jest podawany bardzo często przy bardziej uroczystych obiadach, czy kolacjach. Zazwyczaj widziałam go na stole podczas Eid Al Adha (muzułmańskiej paschy), święta, podczas którego panuje wyżerka porównywalna z naszą bożonarodzeniową.

Hummus można też zrobić samemu w domu, wyjdzie tego zawsze więcej i taniej, a jako że ostatnio interesuję się bardziej minimalistycznym stylem życia, postanowiłam zrobić (po raz drugi) swój własny hummus. Nie jest to nic trudnego. Można zrobić hummus klasyczny, albo dodać do niego przypraw i dodatków. Mnie bardzo smakuje hummus z dodatkiem suszonych pomidorów.

hummus 2

Składniki klasycznego hummusu:

  • cieciorka (namoczona przez noc, jednak zda egzamin też gotowana ze słoika)
  • pasta tahini*
  • czosnek
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  1.  Cieciorkę odsączamy i przekładamy do garnka, bądź miski.
  2. Dodajemy łyżkę lub dwie pasty tahini, jeden ząbek czosnku (można więcej, jeśli lubimy ostrzejszy smak), doprawiamy solą.
  3. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  4. Dodajemy ulubione dodatki (paprykę, suszone pomidory, kolendrę, co nam w duszy gra) lub zostawiamy jako klasyczny hummus.
  5. Przekładamy do słoiczka lub plastikowego zamykanego pojemnika, przechowujemy w lodówce, ok. 10 dni.

hummus 3

*pasta tahini to nic innego jak uprażony wcześniej biały sezam zblendowany z oliwą z oliwek. Pasta ta dostępna jest już prawie wszędzie (ostatnio widziałam w Lidlu), jednak ja zawsze robię swoją pastę. W zamkniętym słoiczku można przechowywać w lodówce do trzech miesięcy.

hummus 4

I tak oto mamy gotowy domowy hummus. Smacznego!

Lubicie hummus? Może macie swoje kulinarne wariacje na jego temat, którymi chcielibyście się podzielić? Piszcie w komentarzach!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s